Türkçe



Zeytin ve Zeytnyağının Faydaları


ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI

 

 Zeytin ve zeytinyağının faydaları saymakla bitmez.Hiç düşündünüzmü Edirne Kırkpınar güreşlerinde pehlivanların neden zeytinyağını vücutlarına sürerek güreştiğini çünkü zeytinyağı güneş altında güreşirken oluşacak güneş yanıklarını önlediğini ve sürtünme ile oluşabilecek çizik ve yaraların ezilmelere iyi geleceğini,ayrıca kantron otu ile zeytinyağından yapılan kırmızı renkteki ilaçın yaraların çabuk kapanıp,yaraları beslediği gibi mide ülserine içildiği zaman iyi geldiğini bilmem biliyormuyduk.

 

Bergamalı galen M.S. 131-201 yılınna yaşayıp zeytinyağında şifa arayıp antik dönemin en ünlü tıpçılarından önce ve sonra Akdenizliler ve komşuları  zeytinyağının sağlık için önemini hep bildiler.Ayrıca içinde zeytinyağı bulunan ilaçlarla hastalıklara şifa aradılar.Bugün bile Türkiyede zeytinyağı ile yapılan iksirlere yer verilmesi zeytinyağına duyulan ilginin başka bir kanıtıdır.

 

Zeytinyağı kalbimizin dostudur.çünkü insan sağlığı için modern tıpta dahi temel gıda olduğunu ortaya koyuyor.Zeytinyağı aslında saf meyve suyundan başka bir şey değildir.Dengeli ve sağlıklı beslenmeye model gösterilen Akdeniz diyetinin önemli unsurlarından biri olan zeytinyağının da özellikle kalp ve damar hastalıklarını (CVD) engellemede oynadığı önemli rol bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır.Kalp sağlına önem veren bir diyette öncelikle zeytinyağının uzmanlarca tercih edilmesi gerektiğini üzerindeki görüş birliğine varılıp zeytinyağına ( ALTIN SIVI ) denmesi bu yağın insan için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar.beslenmede hazmının kolay sağlıklı olduğu açıktır.kolesterolsüz tüm sıvı yağlar içinde özel bir konumu vardır.oysa zeytinyağı dışında tüm yağlar meyve suyu gibi sıkıldıktan sonra hiçbiri zeytinyağı gibi  kullanılamaz.sadece fiziksel işlemle elde edilen saf zeytinyağı ayrıca öteki bilgisel sıvı yağlara oranla daha az miktarda çoklu yağ asitleri  (PUFA) taşır buna karşılık içerdiği oleik asit nedeniyle bitkisel sıvı yağlara göre %70 daha çok tekli doymamış yağ asitleri taşır..bunun için çoklu ve özellikle tekli doymamış oleik asit sayesinde iyi kolesterol düzeyini korur vefazla kolesterolü düşüren lipoproteinler üzerinde olumlu etkisiyle damar sertliği ve yüksek tansiyona karşı önleyici bir rol oynar.

 

KÖTÜ KOLESTEROL ün zeytinyağı düşmanıdır. Kolesterol belirli sınırı aşmadıkça insan metabolizması için yararlı,çünkü hücre duvarlarının yapısı için yaşamsal önem taşıyor.Karaciğer tarafından üretilen kolesterolün vücuda dağılımını lipoproteinler sağlıyor lipoproteinler ise alçak yoğunlukta (LDL)ve yüksek yoğunlukta (HDL) olmak üzere ikiye ayrılıyor.yararlı kolesterolü hücrele taşıyan LDL ler zamanla damarları daraltabiliyor,hatta tıkayabiliyor,bu durumda HDL ler devreye giriyor ve damarları,fazla yani kötü kolesterolden arındırarak dengeyi sağlıyor.Bu nedenle LDL ile HDL birbirlerini tamamlıyor.Vücut HDL açısından ne denli zenginse,istenmeyen kolesterolün atılmasını kolaylaştırıyor.

 

Zeytinyağı genç kalmanın sırrıdır çocukların kemik gelişmesi,kireçlenmeye karşı etkili olup beyinin sağlıklı çalışmasını sinir ve sindirim sistemindeki olumlu etkisi safra kesesi taşların oluşumunu önler,ülser ve kabızlığa karşı iyi gelip  zeytinyağında klorofil sayesinde hücrelerin gelişmesini sağlar.



23/04/2024 Gün Ortalama:109  Bugün50 ziyaret var  Sitede 1 Kişi var  IP:3.145.186.6